The 2016 available MARS 200 8-node ARM Server

First pictures revealing the brand new MARS 200 SDSA – Software Defined Storage Appliance

Ons bezoek aan de Cloud Expo 2015 in Frankfurt (Duitsland) stond vooral in het teken van de introductie van de nieuwste Ambedded Storage Server, de Mars 200, een echte wereldprimeur.

De verwachtingen over deze stap voorwaarts ten opzichte van de al langer bestaande Cy7 en Cy21 ARM based servers, waren hoog gespannen. Het was dan ook echt bijzonder het 1e exemplaar te kunnen zien, aanraken en aan het werk te zetten. Het betreft het 1e pre-productie model, waarvan de productie eind dit jaar op gang zal komen.  De eerste aanblik van het chassis en de opbouw komt zeer degelijk, strak en overzichtelijk over. En de gekozen kleur groen is meer dan toepasselijk te noemen. Aan de achterzijde treffen we het disken compartiment aan waarin totaal 8 standaard SATA disk opgenomen kunnen worden voor de data-opslag. 8 disks, overeenkomstig de in dit unieke serverconcept gebruikte 1 op 1 verhouding tussen CPU’s en Storage Devices. De CPU’s, Marvell Armada 385 ARM v7 (dit keer dual cores) zijn met hun 1.6 GHz een stuk sneller dan hun CyOne voorgangers. En zo zijn alle specificatie een stuk opgetrokken, waarmee de prestaties t.o.v. de voorgangers naar verwachting maar liefst 2 tot 3 keer toe zullen nemen.

Echte benchmarks zijn op dit moment nog niet beschikbaar. In het middengedeelte treffen we het koelingsblok aan, bestaande uit een 5-tal krachtige fans. De rest van de 1U hoge servercase vult zich met de al eerder genoemde processor boards, de SSD’s met hierop de besturingssystemen voor iedere CPU <-> Storage Device combinatie en de 2-voudig uitgevoerde high speed netwerkswitches (10 Gbps). Dit gedeelte van de server kent ook nog de 300 W redundant power supply om het geheel van stroom te voorzien.  Niet teveel verbuik trouwens, want net als alle andere Green IT servers van Ambedded, is het verbuik van deze Mars 200 zeer beperkt.  Om precies te zijn, tot minder dan 60 Watt (excl. verbruik Disks en SSD’s). Nog wat meer opvallende specificaties, dat kan! De Mars 200 beschikt over een dubbel uitgevoerde interne netwerk verbindingen met een capaciteit van 2.5 Gbps. Waarom dubbel? Intern is er sprake van 2 “cluster netwerken” waarbij er een voor de data en een voor de heartbeat van het cluster benut wordt. Met  8 x 2.5 Giga bps network links en 2 x 10Gbps network uplinks  voorziet de Mars 200 in een 20 Gbps bandbreedte voor  de 8 microservers, waarmee bottlenecks door onvoldoende datadoorvoer niet snel voor zullen komen.

internals of the Mars 200,

A look at the internals of the Mars 200, with 8 x dual core ARM processors

Ook de (remote) management mogelijkheden mogen we niet vergeten te noemen.  De standaard aanwezige Baseboard Management Controller (BMC) maakt het eenvoudig om op afstand afzonderlijke MARS 200 microservers o.a. aan of uit te zetten maar uiteraard ook te resetten. En dan het gebruik van deze “Software Defined Storage Appliance”. Waar is deze Mars 200 nu eigenlijk geschikt voor?  ƒMet als onderliggend bsturingssysteem Linux (Ubuntu and Debian ondersteuning) zijn de drie voornaamste gebruiksgebieden door middel van de pre-installed Ceph software, object, block and share file storage:

Object Storage: OpenStack Swift, Cinder, Glance API en Amazon S3 API
ƒBlock Storage: iSCSI Target
ƒFile sharing: NFS and SMB/CIFS

Al met al een unieke datacenterserver met krachtige specifikaties, ruime gebruiksmogelijkheden en vanzelfsprekend een extra laag verbruik. Het is nog iets te vroeg om de uiteindelijke pricing te kunnen voorspellen, maar verwacht kan worden dat het basismodel exclusief storage een prijskaartje van ca. € 2.500,- excl BTW zal gaan krijgen.

Op onze videopagina is een nieuwe demo te zien van de Openstack Ceph support op Cy7 Ambedded ARM-based microservers om een indruk te krijgen van de gebruiks mogelijkheden. Informatie aanvragen en aanvullende info over de MARS 200 is o.a. hier beschikbaar

Cloud Expo Frankfurt

About: Ambedded Technology was founded in 2012 by a talented team experienced in embedded system hardware/software design and manufacturing ARM Software Defined Storage (SDS), ARM server to support object storage such as Ceph, Swift and GlusterFS.Ambedded provides ARM Vehicle computer, Car PC, ARM In Vehicle Computing, On Board Computer, on board Display, also ARM based IoT gateway for smart automation and smart city. Ambedded Technology’s Partner for Benelux: Compatibles2 BV / Microdesk Cloud Servers

Ambedded Partner Benelux  Compatibles2 Microservers The 2016 available MARS 200 8-node ARM Server Reducing TCO ARM servers, non-INTEL no virtualization Ceph Resolving Network Bottlenecks MARS 200 8-node ARM Server CEPH internals of the Mars 200, Ambedded Technology Server Products CloudExpo 2015 Frankfurt Mars 200 view Mars 200 options Mars 200 options Mars 200 options Mars 200 options Mars 200 options