Data Recovery: Het kan nodig zijn, het zal ook een keer noodzakelijk zijn, de vraag is alleen wanneer?

De grote toename van data heeft flinke gevolgen voor het volume van de dataopslag. Natuurlijk, de betrouwbaarheid van hard-en software neemt toe. Data beschikbaarheid is in de jaren beslist beter geworden. De kennis over beveiliging en data opslag neemt ook alsmaar toe. En daarmee nemen de risico’s van dataverlies wel af, maar blijven altijd bestaan. Je zou zelfs kunnen spreken over schijnveiligheid, als gevolg van de toegenomen betrouwbaarheid.

De impact van data problemen is tegenwoordig vaak groot. Denk eens aan de capaciteit per disk eenheid, vaak genoeg zo’n  6, 8 of 10 TB per unit. Een falende RAID controller kan dus zomaar 40 tot 150 TB data onbereikbaar maken. De informatie zelf is ook belangrijker geworden. Data/informatie is een asset die bij het ontbreken ervan, de voortgang van het zaken volkomen blokkeert. Daarnaast zijn Petabyte dataverzamelingen niet meer met traditionele backup methoden te beveiligen. Kortom het is duidelijk dat zowel de dataopslag methoden, de data beveiliging en de methoden voor data recovery, anno 2017 anders ingericht moeten worden.

Voor opslag en data beschikbaarheid hebben wij onze CloudServer oplossingen. Storage servers die voldoen aan de nieuwe normen voor opslag van grotere hoeveelheden data met een unlimited schaalbaarheid. Ons aanbod zou echter niet compleet zijn als er geen deskundige Data Recovery voorzieningen zouden zijn. Rescue Services voor het zeldzame geval dat het een keer flink mis gaat. Een defecte schijf, een vastgelopen VM, een nukkige RAID-controller. Het kan voorkomen, het zal ook een keer voorkomen, het is alleen de vraag wanneer?

Om onze relaties die oplossingen te kunnen bieden bij calamiteiten zijn wij een partnership aangegaan met Kroll Ontrack, ’s werelds toonaangevende aanbieder van data recovery. Het bedrijf staat internationaal bekend om zijn expertise in het redden van belangrijke gegevens voor hun cliënten. Klik op de banner voor een acuut data reddings advies.

Harde schijf kapot?

Kroll Ontrack biedt technologische oplossingen om bedrijven, overheidsinstellingen, rechtskundige dienstverlening instanties en consumenten te helpen met het efficiënt beheren, herstellen, zoeken, produceren en presenteren van data. Producten en diensten worden geleverd op het gebied van data recovery, datavernietiging, digitaal forensisch onderzoek, data management en eDiscovery. Iedere dag kiezen steeds meer bedrijven en consumenten, die te maken hebben met dataverlies, het vinden en verwerken van elektronisch en papieren bewijsmateriaal of juist data willen vernietigen, de veiligste, snelste, gemakkelijkste en meest efficiënte oplossingen van Kroll Ontrack. Kroll Ontrack, met meer dan 30 jaar ervaring in omgang met kritische gegevens, is een technologische diensten divisie van Kroll Inc.,een wereldwijde leider in risk consulting.

De diensten en producten die wij gezamenlijk met Kroll Ontrack kunnen bieden hebben allen betrekking op datarecovery: een optimale oplossing met een minimaal risico op dataverlies tijdens het proces. De Kroll Ontrack specialisten gebruiken proprietary hard- en software en werken met alle soorten bestanden en besturingssystemen en alle soorten opslagmedia en storage systemen.

Ons portfolio bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Advies bij data vraagstukken
 • Sales Ontrack EasyRecovery software licenties:
  • Ontrack EasyRecovery Home. Dit programma is een uitkomst voor consumenten die foto’s, muziekbestanden of privébestanden kwijtgeraakt zijn. € 89 – Lic. 1 jaar. Incl. BTW
  • Ontrack EasyRecovery Professional. Biedt extra tools: Mail Recovery, Hex Viewer, SMART, Bad Block/Block Usage Diagnostics, Imaging tools, Copy Disk en Refresh Disk. € 179 EUR – Lic. 1 jaar. Incl. BTW
  • Ontrack EasyRecovery Enterprise. Inclusief de Network Recovery Support is dit de meest geavanceerde editie, ideaal voor bedrijven die meerdere werkstations willen herstellen. Met de Enterprise-editie kunt u ook data recovery voor VMware uitvoeren. Software data recovery bij zowel hardware-als softwarematige RAID. € 499 – Lic. 1 jaar. Incl. BTW
 • Data Recovery as a Service – Remote Data Recovery (RDR) op aanvraag
 • Data recovery service levels:
  • Emergency – Werken 24/7 totdat data recovery is afgerond. Analyse Enkele schijf: € 690 excl. btw RAID: € 190 per disk + € 500 excl. btw
  • Premium – Levering binnen ~ 5 werkdagen. Analyse Enkele schijf: € 90 excl. btw RAID: €90 per schijf excl. btw
  • Particulier –  Levering binnen – 15 werkdagen Vaste prijs: € 995 incl. btw en analyse Voor minder complexe schades: €595 inclusief BTW (491,74 ex BTW).
 • Gratis online eerste hulp bij data verlies tool ->

Checklist: Wat te doen bij dataverlies? Schakel deskundige hulp in en hou rekening met deze aanbevelingen:

1. Verander niets aan de huidige situatie Stop met werken en zet het betreffende apparaat uit. Bij (beginnende) fysieke schade kunnen het medium en de daarop opgeslagen gegevens bij doorwerken onherstelbaar beschadigd worden. Uiteraard is dit lastig in een server- of virtuele omgeving. Schrijf geen data weg en installeer geen software op een systeem waarvan data moet worden hersteld. Overgeschreven gegevens zijn voor altijd verloren.

2. Bepaal het type schade

Fysieke schade: Fysieke schade kan zich onder andere uiten in klikkende, krassende of tikkende geluiden. De oorzaak hoeft niet altijd duidelijk te zijn, maar de voorgeschiedenis kan bijvoorbeeld al duiden op beschadiging van de koppen. Voorzichtigheid is nu geboden, want verdere beschadiging is mogelijk. Ga bij twijfel niet verder. Probeer schijven met zichtbare schade niet op te starten. Ga het medium ook niet schudden, openen en schoonmaken. Dit kan het recovery-proces belemmeren.

Brand/ waterschade: Als een gebouw beschadigd is door brand- of waterschade en meerdere systemen getroffen zijn, begin dan met het maken van een situatieoverzicht. Label en registreer ieder systeem en de eigenaar ervan en maak een prioriteitenlijst. Maak het medium niet schoon en zet het ook niet in een ijskast om af te koelen. Haal het ook niet uit de computer of zijn behuizing.Het medium droogmaken is niet verstandig. Haal hem niet uit elkaar en plaats hem niet bij een warmtebron. Breng het nat naar een laboratorium.

Logische schade: Gebruikers zien dan berichten als ’No OS found’ en ‘Corrupt Volume’ of missen simpelweg bestanden of mappen. Opmerkzaamheid is dan geboden want hier kan een fysieke beschadiging aan ten grondslag liggen. Draai geen programma’s als ‘CHKDSK’, ’fsck’ of ‘VRepair’. Hier is later eventueel nog genoeg tijd voor.

3. Bepaal de waarde van de data, inventariseer of er back-ups gemaakt zijn en hoe snel de data weer actief moet zijn.

4. Bepaal de oplossingsstrategie en het herstelplan.

Logische schade: Werk altijd met een kopie. Maak voorafgaand aan het herstelproces een bit-voor-bit image of schakel hiervoor een data recovery-bedrijf in. Een verkeerde RAID-rebuild komt vaker voor. Gebruik de juiste tools. Besef welke impact de herstelacties kunnen hebben. Bij UNIX kan ‘fsck’ bijvoorbeeld uit data recovery-oogpunt zeer destructieve gevolgen hebben.

Fysieke schade: Laat de schijf onderzoeken door een gerenommeerd recovery-bedrijf. Voor ongeveer 100 euro kan het al duidelijk zijn welke gegevens terug te halen zijn.

5. Geef niet op voordat een professioneel data-herstelbedrijf in de arm genomen is. Het is verrassend wat er vaak nog terug te halen is na een crash.